Iritacija kože - Simptomi i prepoznavanje

Naša koža je složen organ koji nas štiti od spoljašnjih uticaja i pruža nam osećaj dodira s okolinom. Ponekad se čini da nam vlastita koža okreće leđa. Iritacije kože su problem s kojim se suočava mnogo ljudi, iako se možda čini da su samo površinske.

Kroz ovaj blog, pružićemo vam korisne savete, trikove i preporuke kako biste bolje razumeli svoju kožu, prepoznali uzroke iritacija i naučili kako postupati kako biste povratili udobnost i sjaj svoje kože.

Iritacija kože

Tabela Sadržaja

Razlozi za iritaciju kože

Prva stanica na našem putovanju je upoznavanje sa razlozima za iritaciju kože. Alergijske reakcije su često krivac za crvenilo i svrab. Vaša koža može reagovati burno na određene proizvode za negu kože, parfema i losiona.

Odeća koja sadrži sintetičke materijale može izazvati nelagodu na koži, dok dodir sa otrovnim biljkama može rezultirati iritacijom kože. Uz to prekomerno izlaganje suncu ili hladnoći, kao i preterano često tuširanje ili korišćenje agresivnih sapuna takođe mogu doprineti iritaciji kože.

Takođe, osobe sa suvom kožom su sklonije iritacijama, jer oštećena barijera kože može dopustiti prodor iritanta.

Simptomi iritacije kože

Sada kada smo prepoznali moguće uzroke iritacije, hajde da istražimo simptome. Ako vam je koža postala crvena, svrbi kao da ste ušli u košnicu, ili osećate peckanje kao posle ljutog čili sos-a, verovatno je došlo do iritacije.

Ponekad se na koži mogu pojaviti i sitne ranice ili otoci, što samo dodatno otežava situaciju. Ako imate osetljivu kožu, simptomi mogu biti izraženiji i izazivati znatno nelagodstvo.

Saveti za tretman iziritirane kože

saveti za iziritiranu kožu

Sada kada znamo šta nas muči, vreme je da se suočimo s izazovom. Ali bez brige, ne dozvolite da vas iritacija kože pobedi! Pratite ovaj set saveta za tretman i vratite svojoj koži blistavi osmeh.

  • Pranje kože: Održavanje higijene kože je ključno. Koristite blage sapune i izbegavajte agresivne deterdžente koji bi mogli dodatno iritirati kožu. Previše čestim tuširanjem možete isušiti kožu i narušiti njenu prirodnu barijeru. Umesto toga, birajte tople umesto vrućih kupki i ograničite vreme provedeno pod tušem.
  • Hidratacija: Hidratantna krema je vaša najbolja drugarica. Nemojte je zapostaviti, jer hidrirana koža je srećna koža. Birajte kreme koje ne sadrže iritirajuće sastojke, kao što je Aloe Vera Gelly, i nanosite ih redovno, posebno nakon tuširanja. Za dodatnu hidrataciju, možete koristiti i biljna ulja, poput kokosovog ili bademovog ulja.
  • Izbegavajte alergene: Ako ste prepoznali alergen koji izaziva iritaciju, držite se podalje od njega kao od kuge! Proverite etikete proizvoda i birajte one koji su bezbedni za vašu kožu. Ako imate alergijske reakcije na određene sastojke u kozmetičkim proizvodima, pređite na prirodne ili hipoalergenske proizvode.
  • Topli oblozi: Ako vam je koža crvena i otečena, možete primeniti tople obloge kako biste smanjili otok i smirili iritaciju. Kompres od čaja od kamilice može biti posebno umirujući za kožu.
  • Aloe vera: Ova čarobna biljka ima izuzetna umirujuća svojstva i može ublažiti svrab i crvenilo kože. Koristite prirodni gel aloe vere ili proizvode koji sadrže ovaj sastojak.

Cena: 4,664.11 din.

  • Posetite dermatologa: Ako simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, nemojte čekati – posetite stručnjaka. On će vam pružiti adekvatnu dijagnozu i tretman za vašu kožu. Možda će vam prepisati kreme ili losione sa kortikosteroidima kako bi ublažio iritaciju i upalu.

Zaključak

Sada kada znate sve o iritaciji kože, sprečite je da vam pokvari dan. Ne dozvolite da vas svrab i crvenilo izbace iz takta.

Primenite savete koje smo vam predstavili i vratite svojoj koži prirodnu ravnotežu i sjaj! Ne zaboravite, vaša koža zaslužuje samo najbolje.

Uvek vodite računa o tome šta nanosite na svoju kožu i budite pažljivi prema njoj. Takođe, ne zaboravite da je svaka koža jedinstvena i može drugačije reagovati na određene proizvode ili tretmane. Ukoliko niste sigurni kako da pravilno negujete svoju kožu ili se simptomi pogoršavaju, obratite se dermatologu za stručan savet i pomoć. Vaša koža će vam biti zahvalna!

Ana Marijanovic

Autor

Nutricionista

Ja sam Ana, sertifikovani nutricionista sa više od 10 godina iskustva u oblasti zdravlja i velnesa. Radila sam sa širokim spektrom klijenata pomažući im da se osećaju bolje, budu efikasniji i zadovoljniji sobom. Ako imate nekih pitanja za mene kontaktirajte me na email anamarijanovic@aloja-vera.rs.